Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ξεκινούν οι ανασκαφές στη Ζώμινθο

 

Ξεκίνησε και φέτος, η ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ζωμίνθου στον ορεινό Μυλοπόταμο στο Ρέθυμνο, υπό τη διεύθυνση


της αρχαιολόγου και επιτίμου εφόρου αρχαιοτήτων, Δρ. Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, η οποία συνεχίζει το έργο του αείμνηστου συζύγου της Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 28η Οκτωβρίου 2010.
Η έρευνα την οποία ξεκίνησε ο Γιάννης Σακελαράκης, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες παγκοσμίως στην ελληνική αρχαιολογία, συνεχίζεται σε δύο τομείς:
(1) στο Κεντρικό Κτήριο της Ζωμίνθου και
(2) στο Βενετσιάνικο Τυροκομείο της Ζωμίνθου, όπου βρίσκεται ο Μυκηναϊκός οικισμός.
Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες του κλαδέματος των δέντρων, μία οικολογική επέμβαση στο χώρο από το Γ. Σακελλαράκη, για το οποίο μάλιστα είχε βραβευθεί με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Παράλληλα, γίνεται γεωμαγνητική έρευνα εδάφους, καθώς και έρευνα με τρισδιάστατο χωρικό σαρωτή για την ασφαλή διερεύνηση των κατώτερων στρωμάτων.
Τέλος συνεχίζεται η αρχαιοβοτανική και ζωοαρχαιολογική έρευνα για την διακρίβωση των φυτών και των ζώων της περιοχής του Ψηλορείτη.
Στην ανασκαφή συμμετέχουν πλήθος αρχαιολόγων, συντηρητών και ομάδα Ανωγειανών εργατών.
Όπως είναι γνωστό, το λεγόμενο Κεντρικό Κτίριο της Ζωμίνθου σε υψόμετρο 1187μ. είναι το υψηλότερο Μινωικό κτήριο, αποτελούμενο από πενήντα ανιχνευμένα δωμάτια και κοσμημένο με τοιχογραφίες. Η σημασία επομένως της Ζωμίνθου είναι εξαιρετική, τόσο για την οικονομία της Κρήτης, όσο και για την Παγκρήτια μινωική λατρεία στο περίφημο Ιδαίο Άντρο.
Η ομάδα ανασκαφής διατηρεί ενημερωμένες ιστοσελίδες τις οποίες μπορούν να επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες: www.zominthos.org και www.archaeology.org/interactive/zominthos
Οι χώροι των ανασκαφών στη Ζώμινθο, στο ευρύτερο Αρχαιολογικό Πάρκο, είναι επισκέψιμοι για τους τουρίστες οι οποίοι μπορούν να ξεναγηθούν σε ένα αλώβητο, γνήσιο κομμάτι του Ψηλορείτη.
πηγή: ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ .GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου