Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΑΓΟΝΙΑΣ( ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ) ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στην Αργεντινή έχει αποδειχθεί ως " η γη της επαγγελίας" για τους παλαιοντολόγους και τους εραστές εκείνων των γιγάντων που κυριάρχησαν στον πλανήτη για μια περίοδο μεγαλύτερη από 180 εκ. χρόνια. Σήμερα τα ευρήματα στην Παταγονία έχουν προκαλέσει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.Οι δεινόσαυροι που έχουν βρεθεί στην Αργεντινή ανήκουν στα παλαιότερα γνωστά είδη και γενικά εμφανίζουν πιο ακραία μορφολογικά χαρακτηριστικά από τους βορειοαμερικάνικους συγγενείς τους.
Κατά το Μεσοζωϊκό αιώνα , συνέβησαν σημαντικές γεωγραφικές και κλιματικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια του Τριαδικού, υπήρχε μια ήπειρος στον πλανήτη γνωστή ως Παγγαία. Η οροσειρά των Άνδεων δεν είχε ακόμα ανηψωθεί και επομένως η θάλλασσα έφτανε στη σημερινή επαρχία του Neuquen στη βόρεια Παταγονία. Αργότερα , τα νερά αποτραβήχτηκαν αφήνοντας πίσω τους μεγάλες λίμνες και άφθονες λίμνες , ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των δεινοσαύρων.
Κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου, οι γίγαντες ζούσαν ήρεμα και τρεφόταν με κωνοφόρα και άλλα τεράστια δέντρα, όπως οι αροκάριες. Με την ανύψωση των Άνδεων , είχαμε ξανά εισβολή της θάλασσας, αλλά αυτή τη φορά από τη μεριά του ατλαντικού ωκεανού. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διεργασίες ιζηματογένεσης, οι οποίες αποτέλεσαν το κλειδί για τη διατήρηση των δεινοσαύρων ως απολιθώματα.
Η έκθεση " ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΑΓΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ" που φιλοξενεί το ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, περιέχει σχεδόν αποκλειστικά , από την Παταγονία, κυρίως από την επαρχία Neuquen, μια περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε παλαιοντολογικά ευρήματα.
Στην έκθεση αυτή , μεταξύ των εκθεμάτων μεγάλων διαστάσεων , υπάρχει ο γίγαντας Giganotosaurus carolinii, ένα ενδημικό είδος της Νοτίου Αμερικής με ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά και ο carnotaurus sastrei , ο κερασοσφόρος δεινόσαυρος. Επίσης εκτίθενται και ένα σύνολο μικροσκοπικών Gasparinisaura cincosaltensis, χαριτωμένων φυτοφάγων σε μέγεθος σκύλου και πιθανότατα με αγελαία συμπεριφορά.
Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έκθεση δεινοσαύρων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.






φωτογραφίες: goga
κείμενο: από το βιβλίο "Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη" εκδόσεις Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ( Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου