Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ξεκινούν οι ανασκαφές στη Ζώμινθο

 

Ξεκίνησε και φέτος, η ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ζωμίνθου στον ορεινό Μυλοπόταμο στο Ρέθυμνο, υπό τη διεύθυνση


της αρχαιολόγου και επιτίμου εφόρου αρχαιοτήτων, Δρ. Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, η οποία συνεχίζει το έργο του αείμνηστου συζύγου της Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 28η Οκτωβρίου 2010.
Η έρευνα την οποία ξεκίνησε ο Γιάννης Σακελαράκης, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες παγκοσμίως στην ελληνική αρχαιολογία, συνεχίζεται σε δύο τομείς:
(1) στο Κεντρικό Κτήριο της Ζωμίνθου και
(2) στο Βενετσιάνικο Τυροκομείο της Ζωμίνθου, όπου βρίσκεται ο Μυκηναϊκός οικισμός.
Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες του κλαδέματος των δέντρων, μία οικολογική επέμβαση στο χώρο από το Γ. Σακελλαράκη, για το οποίο μάλιστα είχε βραβευθεί με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Παράλληλα, γίνεται γεωμαγνητική έρευνα εδάφους, καθώς και έρευνα με τρισδιάστατο χωρικό σαρωτή για την ασφαλή διερεύνηση των κατώτερων στρωμάτων.
Τέλος συνεχίζεται η αρχαιοβοτανική και ζωοαρχαιολογική έρευνα για την διακρίβωση των φυτών και των ζώων της περιοχής του Ψηλορείτη.
Στην ανασκαφή συμμετέχουν πλήθος αρχαιολόγων, συντηρητών και ομάδα Ανωγειανών εργατών.
Όπως είναι γνωστό, το λεγόμενο Κεντρικό Κτίριο της Ζωμίνθου σε υψόμετρο 1187μ. είναι το υψηλότερο Μινωικό κτήριο, αποτελούμενο από πενήντα ανιχνευμένα δωμάτια και κοσμημένο με τοιχογραφίες. Η σημασία επομένως της Ζωμίνθου είναι εξαιρετική, τόσο για την οικονομία της Κρήτης, όσο και για την Παγκρήτια μινωική λατρεία στο περίφημο Ιδαίο Άντρο.
Η ομάδα ανασκαφής διατηρεί ενημερωμένες ιστοσελίδες τις οποίες μπορούν να επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες: www.zominthos.org και www.archaeology.org/interactive/zominthos
Οι χώροι των ανασκαφών στη Ζώμινθο, στο ευρύτερο Αρχαιολογικό Πάρκο, είναι επισκέψιμοι για τους τουρίστες οι οποίοι μπορούν να ξεναγηθούν σε ένα αλώβητο, γνήσιο κομμάτι του Ψηλορείτη.
πηγή: ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ .GR

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ - ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator




Ξεχωριστή περιοχή της γειτονικής μας χώρας, ιδιαίτερη μαγεία και παιχνιδίσματα της φύσης που ξαφνιάζουν. Αξίζει να τη γνωρίσετε.

Νοτιοανατολικά της Άγκυρας, σημερινής πρωτεύουσας της Τουρκίας, υπήρχε κάποτε το κέντρο της αυτοκρατορίας των Χιττιτών. Η περιοχή αυτή έγινε με το πέρασμα του χρόνου αυτόνομο βασίλειο, αλλά και επαρχία της τεράστιας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα ίχνη όλων των πολιτισμών που μέσα στους αιώνες πάτησαν στο χώμα αυτού του τόπου είναι ακόμη εμφανή. Γι’ αυτόν το λόγο, αλλά και επειδή διαθέτει ασυνήθιστη, τραχιά φυσική ομορφιά, η Καππαδοκία αποτελεί σήμερα έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας.
Γνωριμία με την περιοχή



Υπάρχουν δύο τρόποι για να επισκεφθείτε την Καππαδοκία. Είτε να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή από την Άγκυρα, οπότε και θα πάρετε μια γερή αλλά σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη γεύση της τεράστιας περιοχής, είτε να παρατείνετε την παραμονή σας εκεί για μερικές ημέρες γυρίζοντάς την όσο περισσότερο γίνεται.

Στο Ακσαράι, μια κωμόπολη 100.000 κατοίκων που απέχει περίπου τέσσερις ώρες οδικώς από την Άγκυρα, θα θαυμάσετε το τζαμί Ουλού Καμί (χτίστηκε το 1408) με τον εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο άμβωνά του καθώς και το ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής μουσείο της πόλης. Συνεχίζοντας πιο νότια, σε τρία τέταρτα της ώρας θα βρεθείτε στην κοιλάδα Ιχλαρά, όπου θα δείτε εκκλησίες σκαμμένες μέσα σε βράχους. Η μαγευτική φύση της περιοχής είναι ιδανική για πεζοπορία.



Από εσάς εξαρτάται το πόσο μακριά θα φτάσετε, αφού οι αποστάσεις συχνά είναι πολύ μεγάλες. Από τις εκκλησίες που θα συναντήσετε στο δρόμο σας ξεχωρίζουν εκείνη του Αγίου Γεωργίου καθώς και η Ευωδιαστή Εκκλησία, η εκκλησία του Φιδιού και η εκκλησία του Υακίνθου. Το μοναστήρι Σελίμε, το οποίο αξίζει και με το παραπάνω να επισκεφθείτε, είναι επίσης σκαμμένο μέσα στο βράχο. Οι δε πηγές Ζίγκα σάς περιμένουν για μια βουτιά στα ιαματικά νερά τους, αρκεί να αντέχετε την υψηλή θερμοκρασία τους: από 40 έως 50 βαθμούς Κελσίου!
Πέτρινα σπίτια, περιστεριώνες και εκκλησίες λαξεμένες στους βράχους θα βρείτε και στο χωριό Γκιιουζελγιούρτ. Πρόκειται για την τοποθεσία όπου κάποτε ήταν χτισμένη η πόλη Καρβάλη με τους εκατοντάδες Έλληνες κατοίκους. Επισκεφθείτε την Κόκκινη Εκκλησία με τους τρεις κυρίως ναούς της λίγο έξω από το χωριό. Θα σας εντυπωσιάσει, παρότι είναι πολύ παραμελημένη.
Κτίρια σκαμμένα στους βράχους (πρόκειται για τη σημαντικότερη «ατραξιόν» της περιοχής) θα βρείτε και στην πόλη Γκιουλσεχίρ, ενώ στο Ουσιζάρ θα βρεθείτε μπροστά σε ένα τοπίο μοναδικό στον κόσμο, ένα τοπίο για το οποίο είναι περήφανη όλη η Τουρκία. Από εδώ ξεκινάει ένα μαγικό αμμώδες χαλί μέσα στο οποίο δεσπόζουν οι περίφημες παραμυθένιες «καμινάδες», κάτι περίεργοι, εντυπωσιακοί, τεράστιοι βράχοι, δημιουργήματα ηφαιστειογενών υλικών.
Το εντυπωσιακό τοπίο συνεχίζεται και στο δρόμο προς το Γκόρεμε με τους κωνικούς σχηματισμούς από πορώδη πέτρα και τις διάσημες Υπόγειες Πολιτείες ( πάνω από τριάντα στον αριθμό!). Ειδικά οι τελευταίες είναι ένα σπάνιο αξιοθέατο της περιοχής το οποίο δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε!
Σήραγγες και βραχόσπιτα θα βρείτε και στο γραφικό Ζελβέ. Στο Άβανος θα επισκεφθείτε την υπόγεια πόλη του Οζκονάκ και τις θερμές πηγές Μπαίραμχασιλάρ. Στις δίδυμες κοιλάδες του Σογκανλί θα βρείτε κι άλλες εξαιρετικές εκκλησίες, ενώ στα Έλη του Σουλτάνου θα δείτε από κοντά σπάνια είδη πουλιών και θα θαυμάσετε το μαγευτικό τοπίο.

Εκδρομή
Να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή από το Γκόρεμε ή το Άβανος στις Υπόγειες Πολιτείες.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το τελευταίο πλάνο του Τεό


Της Βένας Γεωργακοπούλου
Η κραυγή της κόρης του Ελένης που βγήκε τρέχοντας από το χειρουργείο και όρμησε έξω από το νοσοκομείο. «Τι κάθεστε όλοι εδώ; Τον χάσαμε». Το ευγενικό παράπονο της συντρόφου του Φοίβης: «Μα γιατί δεν πηγαίνατε μαζί του όταν πέρναγε το δρόμο;». Τα κατεβασμένα μάτια τού συντετριμμένου τεχνικού: «Ηταν η πρώτη φορά που μάς ξέφυγε μόνος του».
Και δεν φορούσε ο άτιμος, όπως επέμεναν φορτικά οι συνεργάτες του, αυτό το κίτρινο φοσφοριζέ μπουφάν, που ολοι οι άλλοι είχαν βάλει, για να τους βλέπουν τα αυτοκίνητα. Ήταν με τα αιώνια σκούρα ρούχα του. Είχε πέσει το σκοτάδι, η περιφεριακή της Δραπετσώνας είχε κίνηση, ούτε που είχε σκεφτεί να την κόψει για το γύρισμα. Ποτέ δεν το κάνει.
Έστηνε το πλάνο με τεράστιο ενθουσιασμό. Εδώ οι νταλίκες, εκεί οι νταλίκες. Μέσα τους θα ανακάλυπταν πτώματα λαθρομεταναστών. Πήγαινε πίσω πίσω, να το δει από μακρυά. Χαμένος στον κινηματογραφικό του κόσμο. Σιγά μη του πέρασε από το μυαλό ότι βαδίζει σε λεωφόρο επικίνδυνη κι ας την είχε ακριβώς γι’ αυτό διαλέξει. «Εδώ είναι το πλατό μου». Ναι, Θόδωρε, είναι και θα μείνει το δικό σου, τελευταίο πλατό. Ένα μισητό κομμάτι ασφάλτου κι ένα τσιμεντένιο διαχωριστικό, πάνω στο οποίο σε εκσφενδόνισε με δύναμη μια βέσπα. Ούτε καν μια πελώρια μηχανή. Για να κάνει κομμάτια το κορμί σου. Και να μείνουμε όλοι μας , μεσάνυχτα της Τρίτης 24 Ιανουαρίου, παγωμένοι, νεκροί…
Η «Άλλη θάλασσα» δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Δεν θα γίνουν τα μεγάλα, εξωτερικά γυρίσματα, πού μας ειχε υποσχεθεί ότι μπορούμε να ρθούμε και με φωτογράφο. Αυτή η ταινία του Αγγελόπουλου θα αφήσει πίσω της λίγα σημάδια. Δεν κλαίει γι’ αυτό με λυγμούς ο Τόνι Σερβίλο, ακίνητος, σκυφτός επι ώρες σε έναν καναπέ του «Μετροπόλιταν». Δεν σκέφτεται τον ρόλο του σκληρού έλληνα επιχειρηματία, που όπως μου έλεγε λίγες μέρες πριν, είναι «από τους πιο σύνθετους και δύσκολους», που έχει παίξει, ποιός, αυτός που ο Αντρεότι του στο «Il Divo» του Σορεντίνο θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου. Τα δάκρυά του είναι για τον έλληνα σκηνοθέτη, που πάντα θαύμαζε και πρόλάβε να λατρέψει σε τρείς μόνο βδομάδες γύρισμα. Όπως ,πριν από αυτόν, και ο Μαστρογιάνι, ο Γκαντς, ο Καϊτέλ.
Οι γιατροί του Μετροπόλιταν πρέπει να μας πείσουν, να μας εξηγήσουν πώς έφυγε ο Τεό έτσι ξαφνικά και παράλογα. Από μια τόση δα ασήμαντη βεσπούλα, στον πολιτισμένο Πειραιά, αυτός, που είχε γυρίσει όλα τα Βαλκάνια μέσα σε εμφύλιους και είχε κάνει σπίτι του τα χιόνια της Σιβηρίας. Καταφεύγουν σε λεπτομέρειες ανατριχιαστικές, που βαθαίνουν τον πόνο.
Καταγράφω σε ένα κομμάτι χαρτί τις βαρύτατες και μη αναστρέψιμες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τις δύο καρδιακές ανακοπές, τη ρήξη σπληνός, νεφρού και στομάχου και την ακατάσχετη αιμορραγία από συνθλιπτικά κατάγματα στο ιερόν οστούν. Αλλά θυμάμαι, θέλω να θυμάμαι, ορκίζομαι ότι θα θυμάμαι όσο ζω, μια άλλη φράση τους. «Μας χαμογέλασε πριν μπούμε στο χειρουργείο».
Το ήθελα, το θέλαμε όλοι μας δικό μας αυτό το τελευταίο χαμόγελο ενός ανθρώπου, που κάποιοι θεωρούσαν απρόσιτο και επήρμενο. Επειδή θύμωσε ,που το χοντροκομένο «Underground” του έκλεψε τον Χρυσό Φοίνικα. Επειδή του άρεσε να λέει πόσο τον θαύμαζαν ο Βέντερς και ο Κουροσάβα.
Και πώς γύριζε, λοιπόν, ένας ψυχρός και αγέρωχος άνθρωπος αυτές τις σπαραχτικές ταινίες; Πώς αγάπησε τόσο την ποίηση; Πως ενέπνευσε στην Καραϊνδρου τις καλύτερες μουσικές της; Πώς έκανε όλους τους συνεργάτες του να τον λατρεύουν;
Και ήρθαν πολλοί, ένας ένας, το βράδυ της Τρίτης στο «Μετροπόλιταν». Βουβοί και αποσβολωμένοι. Ο Βρεττάκος, ο Ευστρατιάδης, η Καραίνδρου, ο Αντύπας, ο Κατσέλης, η Μαντά, ο Φραντζής, ο Παπαδόπουλος, ο Σέκερης, ο Σινάνος, ο Πορτοκαλάκης, ο Παγκάνι. Δεν αποχαιρετούσαν, γερασμένοι μέσα σε λίγες ώρες, τον μετρ του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αυτά είναι γραμμένα σε βιβλία. Βρείτε τα στη Wikipedia. Εκλαιγαν τον δικό τους Θόδωρο, που έφυγε με το όνειρο για μια καινούργια Ελλάδα έχοντας προλάβει να την σφραγίσει ανεξίτηλα.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΛΗΝΥΦΤΑ....

MΠΑΛΟΣ ... Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!!!

Ταξίδια του νου...

_________________
XANIA.jpg
Κοίταζα το Κρητικό πέλαγο, τα κύματα που πύργωναν καμαρωτά στραφτάλιζαν μια στιγμή στον ήλιο κι έτρεχαν να ξεψυχήσουν κακαρίζοντας στα χοχλάδια του γιαλού, ένιωθα το αίμα μου να ακολουθάει το ρυθμό τους, να φεύγει από την καρδιά μου και να απλώνεται ως τα ακροδάχτυλα και τις ρίζες των μαλλιών μου, και γινόμουν πέλαγο και ατελείωτο ταξίδι και μακρινές περιπέτειες κι ένα τραγούδι περήφανο κι απελπισμένο, που αρμένιζε με μαύρα και κόκκινα πανιά απάνω στην άβυσσο. Και στην κορυφή του τραγουδιού ένα σκουφί θαλασσινό, και κάτω από το σκουφί ένα τραχύ ηλιοψημένο κούτελο και δυο μαύρα μάτια κι ένα στόμα παχνισμένο με αλισάχνη, και πιο κάτω δυο χοντρές αργασμένες χερούκλες κρατούσαν το τιμόνι»

Νίκος Καζαντζάκης

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Οι Δροσουλίτες στην Κρήτη

Εδώ και αρκετά χρόνια, από το 1828 κάθε χρόνο τον Ιούνιο, παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο ανατολικά της Χώρας των Σφακίων
Συγκεκριμένα στη μικρή παραλία του χωριού ο κόσμος μένει άναυδος και δείχνει να μη πιστεύει στα μάτια του.
Μία αρκετά μεγάλη σειρά από ανθρώπινες σκιές εμφανίζονται πριν την ανατολή του ήλιου και συγκεκριμένα όταν δεν πνέει καθόλου βόρειος άνεμος. Οι σκιές ξεκινούν από το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Χαράλαμπου και κατευθύνονται προς την παραλιακή περιοχή του Φραγκοκάστελου.
Mοιάζουν έντονα με πολεμιστές ντυμένους στα μαύρα αρματωμένους με οπλισμό, παρόμοιο με εκείνο της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους.
Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το στρατό του Χατζημιχάλη Νταλιάνη που στοίχειωσε μετά τη μάχη στο Φραγκοκάστελο.
Οι ανύποπτοι τουρίστες που αποφάσισαν να περάσουν μια βραδιά στην παραλία και να απολαύσουν τον καλοκαιρινό φλοίσβο, τα έχασαν στο ξαφνικό αντίκρισμα της στρατιάς των φαντασμάτων των στρατιωτών.
Οι Δροσουλίτες όπως τους λένε, διασχίζουν την περιοχή και αφήνουν άλαλους όσους τους αντικρίσουν. Η ονομασία τους προκύπτει από την πρωινή δροσιά κατά την οποία συνήθως φαίνονται.
Πολλές αναφορές ντόπιων κατοίκων, έχουν κατά καιρούς προσδώσει διαφορετικές ερμηνείες στο φαινόμενο.

Ποιος ήταν ο Νταλιάνης;

Ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές του 1821 στην Ήπειρο, ήταν ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης.
Ο ήρωας από το Δελβινάκι του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μιχάλης, ταξίδεψε στους Άγιους Τόπους και βαπτίστηκε Χατζής στον Ιορδάνη ποταμό.
Σπούδασε στην Ιταλία και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το καπνεμπόριο. Από πολύ νωρίς μυήθηκε στη Φιλική εταιρία και με το ξέσπασμα της επανάστασης με δικά του χρήματα κατάφερε να δημιουργήσει σώμα ιππικού.
Το περίφημο κάστρο του Φραγκοκάστελου.
Το περίφημο κάστρο του Φραγκοκάστελου.
Το Μάρτιο του 1826 αφού ναύλωσε τρία καράβια με 800 εθελοντές, ξεκίνησε με προορισμό τη Βηρυτό, για να συναντήσει τον Λιβανέζο εμίρη Μπασίρ και να διαπραγματευτεί μαζί του τη συμβολή στην επανάσταση. Όταν όμως έφτασε εκεί διαπίστωσε ότι ο εμίρης είχε αλλάξει άποψη και αρνήθηκε να συμφωνήσει μαζί του.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανασυγκρότησε το ιππικό του σώμα και πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Από εκεί ο Νταλιάνης και οι άντρες του πέρασαν στη Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν τον Καραϊσκάκη στη μάχη του Φαλήρου, όπου όμως παρά τη μαχητικότητα που τους διέκρινε δεν κατόρθωσαν να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ενώ στην ηπειρωτική χώρα ο αγώνας εξελισσόταν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, στην Κρήτη οι Φιλικοί δεν μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.
Οι Τούρκοι είχαν ταμπουρωθεί στα κάστρα και δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τίποτα. Οι Κρήτες δίχως βοήθεια αρχικά, αποφάσισαν να αποτινάξουν την τυραννία των τριών σκληρών Τούρκων πασάδων.
Μετά την εξέγερση πέτυχαν αρκετές και σημαντικές νίκες εναντίον του κατακτητή, και κατόρθωσαν να τον εγκλωβίσουν στα μεγάλα κάστρα του νησιού.
Μεταξύ 1824-1825 ο Χουσεΐν πασάς κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τους Κρήτες καταφέρνοντας τους σημαντικότατα πλήγματα, αλλά δεν πέτυχε να πατάξει την επανάσταση που συνεχώς φούντωνε.
Τον Αύγουστο του 1825 οι πολεμιστές της Κρήτης με τη βοήθεια των αντρών του Νταλιάνη που έφτασαν στη μεγαλόνησο, προχώρησαν στην κατάληψη μιας βραχονησίδας, της Γραμπούσας (ή Γραμβούσας).
Από εκεί πραγματοποίησαν αρκετές επιχειρήσεις εναντίον του εχθρού. Αλλά το ορμητήριο της Γραμπούσας δεν ήταν αρκετό για τα γενναία παλικάρια του Ηπειρώτη.

H μεταφορά στο Φραγκοκάστελλο

Τότε οι κάτοικοι των Σφακιών του πρότειναν άλλες δύο περιοχές. Το φρούριο του Φραγκοκάστελου και το οροπέδιο του Λασιθίου.
Ο ισχυρός Μουσταφά πασάς ο οποίος ήταν Βαλής της Κρήτης προσπάθησε με πολλούς ύπουλους τρόπους να διασπάσει τους επαναστάτες και να δυσκολέψει τον ανεφοδιασμό τους.
Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου ο Νταλιάνης έφτασε στην περιοχή και οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό αλλά με πολύ λίγα πολεμοφόδια. Παρόλα αυτά κατέβηκε στην πεδιάδα του Φραγκοκάστελου επιχειρώντας να το μετατρέψει σε ορμητήριο.
Το ερειπωμένο όμως φρούριο των Βενετών παρείχε ελάχιστες διευκολύνσεις και διέθετε τέσσερα μόλις, μικρά κανόνια.
Μάταια ο Μουσταφά πασάς προσπάθησε να πείσει του Σφακιανούς να αποκοπούν από το στρατό του Νταλιάνη με αντάλλαγμα τη σωτηρία τους. Όσο και αν προσπάθησε δεν το κατόρθωσε.
Οι κάτοικοι των Σφακίων προειδοποίησαν τον Νταλιάνη να εγκαταλείψει το κάστρο και να ταμπουρωθεί στα βουνά. Αλλά εκείνος τους αγνόησε και παρέμεινε με τα παλικάρια του οχυρωμένος στο φρούριο της πεδιάδας.
Η μανία και η οργή του Μουσταφά πασά και των 8400 στρατιωτών του ξέσπασε στο Φραγκοκάστελο όταν στις 18 Μαΐου του 1828 άρχισε η επίθεση των Τούρκων.
Η μάχη που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα σκληρή και ο Νταλιάνης με τους άντρες του έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι μέσα σε λίγες ώρες.
Οι Κρητικοί έστησαν τον αδριάντα του στο Φραγκοκάστελο για να θυμίζει στους μεταγενέστερους την ανδρεία με την οποία αγωνίστηκε ο Ηπειρώτης ήρωας μαζί με τα παλικάρια του.

Οι Δροσουλίτες

Οι Δροσουλίτες όπως τους λένε, διασχίζουν την περιοχή και αφήνουν άλαλους όσους τους αντικρίσουν. Η ονομασία τους προκύπτει από την πρωινή δροσιά κατά την οποία συνήθως φαίνονται.
Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το στρατό του Χατζημιχάλη Νταλιάνη που στοίχειωσε μετά τη μάχη στο Φραγκοκάστελο.

Οι ανύποπτοι τουρίστες που αποφάσισαν να περάσουν μια βραδιά στην παραλία και να απολαύσουν τον καλοκαιρινό φλοίσβο, τα έχασαν στο ξαφνικό αντίκρισμα της στρατιάς των φαντασμάτων των στρατιωτών.
Πολλές αναφορές ντόπιων κατοίκων, έχουν κατά καιρούς προσδώσει διαφορετικές ερμηνείες στο φαινόμενο.
Λέγεται ότι το 1890 τμήμα Τουρκικού στρατού που είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή αποχώρησε άρον άρον μόλις αντίκρισαν το παράξενο θέαμα.
Στην περίοδο της κατοχής όταν οι Γερμανοί πάτησαν το πόδι τους στη μεγαλόνησο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φραγκοκάστελου, πέρασαν τους Δροσουλίτες για αντάρτικο απόσπασμα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.
Η εμφάνιση του στρατού φάντασμα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ορισμένοι, μπορεί να γίνει ορατή ανάλογα με τη θέση που κατέχει ο παρατηρητής.
Στη μέση περίπου της απόστασης οροσειράς-Φραγκοκάστελου και ενώ βρίσκεται κάποιος στους πρόποδες της οροσειράς, κοιτάζοντας προς τη θάλασσα, μπορεί να διακρίνει την περίεργη ομίχλη από γωνία περίπου 40 μοιρών.
Μία εξήγηση έχει σχέση και με τη θέση του ήλιου που τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουνίου, βρίσκεται ελάχιστα πιο χαμηλά για δέκα περίπου λεπτά.
Κατά τη διάρκεια του δεκάλεπτου εξ αιτίας και της ιδιομορφίας του εδάφους και των πολλών λόφων που σχηματίζουν οροσειρά, διακρίνεται μία κίνηση αντίθετης κατεύθυνσης των σκιών προς την ομίχλη της πρωϊνής δροσούλας.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να συμβεί και αλλού εφόσον επικρατούν παρόμοιες συνθήκες.
Έχουν ήδη αναφερθεί μαρτυρίες και για άλλες περιοχές της Κρήτης όπως στη Μεσσαρά Ηρακλείου στο νομό Ρεθύμνου στην Ιεράπετρα και στο Μακρύγιαλο...
Δεν λείπουν όμως και οι απόψεις όσων υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο παρουσιάζεται όταν φυσάει ελαφρύ νοτιαδάκι και όχι όταν επικρατεί άπνοια και υψηλή υγρασία.
Συνήθως τους δύο τελευταίους μήνες της Άνοιξης και όχι τον Ιούνιο.
Άποψη της περιοχής από ψηλά
Άποψη της περιοχής από ψηλά

Βασικοί παρατηρητές του, είναι οι τσοπάνηδες και οι ψαράδες της περιοχής που ξυπνούν πριν τα χαράματα και όχι τόσο οι ξένοι.
Αυτό προσδίδει το χαρακτηρισμό του μύθου και όχι της πραγματικότητας.
Το σίγουρο είναι ότι στην περιοχή αυτή της νότιας Κρήτης μεταξύ Γαύδου και ακρωτηρίου Λίθινου, παρατηρούνται συχνά προς το τέλος της Άνοιξης μεταφορές αραιής ομίχλης που σε συνδυασμό με τον ελαφρύ νότιο άνεμο και τον ελάχιστο κυματισμό μπορεί να δημιουργήσουν αυτή την εικόνα.
Το 1928 ο δισέγγονος του Χατζημιχάλη Χρήστος αναφέρθηκε στην Εταιρεία ψυχικών ερευνών η οποία προσδιόρισε το φαινόμενο σαν μεταφυσικό.
Διάφοροι επιστήμονες και ερευνητές το συσχέτισαν με ανώτερο αντικατοπτρισμό κάνοντας την υπόθεση ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που έκαναν γυμνάσια στις ακτές της Λιβύης.
Αυτές οι απόψεις όμως φαίνεται ότι δεν ευσταθούν, αφενός γιατί είναι αρκετά μεγάλη η απόσταση μεταξύ Λιβύης και Σφακίων και αφετέρου γιατί οι σύγχρονοι στρατιώτες δεν φέρουν τις ίδιες στολές με εκείνες του στρατού του Χατζημιχάλη με τις οποίες ισχυρίζονται ότι τους βλέπουν.

Supernatural

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μερικά από τα πιό εμπνευσμένα ρητά που ειπώθηκαν ποτέ...

 


"Ότι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε" "Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους"
"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"
"Δε μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς αν δεν έχεις το κουράγιο να χάσεις την ακτή από τα μάτια σου"
Πλάτωνας

"Στόχευε για το φεγγάρι... ακόμα κι αν αστοχήσεις, θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στ' Αστέρια"

"Η γνώση είναι ανάμνηση"
"Ο δρόμος δεν είναι στον ουρανό. Ο δρόμος είναι στην καρδιά"
"Η θρησκεία μου είναι πολύ απλή. Η θρησκεία μου είναι η καλοσύνη"

"Όταν ο τύραννος έχει απαλλαχθεί από εξωτερικούς εχθρούς είτε δια της κατάκτησης είτε δια της συνθήκης και δεν υπάρχει κάτι άλλο να φοβηθεί από αυτούς, τότε θα επινοήσει κάποιο πόλεμο η άλλου είδους απειλή, έτσι ώστε οι άνθρωποι να συνεχίσουν να απαιτούν την ύπαρξη κάποιου ηγέτη"

"Αυτός που θέλει να αποκτήσει κάτι που δεν είχε ποτέ, θα χρειαστεί να κάνει κάτι καλό που δεν το έχει κάνει ακόμα"

"Άδραξε τη μέρα"

"Για να έχουν νόημα τα επιμέρους στοιχεία, πρέπει να υπάρχουν ολότητες"
"Το όλον είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των μερών του"
"Κάνε σήμερα αυτό που οι άλλοι δε θέλουν, για να μπορείς να κάνεις αύριο αυτό που οι άλλοι δε θα μπορούν"

"Ζήσε τη ζωή σου με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες τα παιδιά σου να ζήσουν τη δική τους"

"Αν περιμένεις τη στιγμή που όλα, απολύτως όλα είναι στρωμένα, δε θα ξεκινήσεις ποτέ"

"Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές"
Βούδας

"Μπορείς εύκολα να συγχωρήσεις ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι, η πραγματική τραγωδία είναι όταν οι μεγάλοι φοβούνται το Φως"

"Θα αποτύχεις και στο 100% των προσπαθειών που ποτέ δε θα κάνεις"

"Ξέχνα όλους τους λόγους για τους οποίους κάτι μπορεί να μην πετύχει. Χρειάζεσαι μονάχα έναν καλό λόγο που να συνηγορεί στο ότι θα πετύχει"

"Κάποιοι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και λένε 'Γιατί;' Εγώ βλέπω τα πράγματα όπως ποτέ δεν ήταν και λέω 'Γιατί όχι;' "

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"

"Για να αποκτήσει κανείς γνώσεις χρειάζεται να διαβάσει, για να αποκτήσει κανείς σοφία χρειάζεται να παρατηρεί"

"Δύναμη χωρίς σοφία είναι καταδικασμένη να αποτύχει"

"Η αξιοπρέπεια δεν έγκειται στο να κατέχει κανείς τιμές αλλά στο να τις αξίζει"

"Οι μεγαλύτερες αρετές είναι αυτές οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη χρησιμότητα για τους άλλους ανθρώπους"

"Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου κάθε ημέρα"

"Να θυμάσαι πως το να μην παίρνεις αυτό που θέλεις, είναι συχνά ένα θαυμάσιο 'χτύπημα της τύχης'"

"Καθένας μπορεί εύκολα να βλάψει κάποιον, όμως δε μπορούν όλοι να κάνουν καλό για κάποιον"
"Σε μια δημοκρατία, οι φτωχοί θα είχαν περισσότερη δύναμη από τους πλούσιους, επειδή οι πρώτοι είναι περισσότεροι και η θέληση της πλειοψηφίας θα υπερίσχυε"
"Αν θέλεις οι άλλοι να είναι χαρούμενοι, άσκησε τη συμπόνια. Αν θέλεις εσύ να είσαι χαρούμενος, άσκησε τη συμπόνια"

"Το μυστικό της υγείας για το νου και το σώμα δεν έγκειται στο να πενθούμε για το παρελθόν, να ανησυχούμε για το μέλλον η να αναμένουμε προβλήματα, αλλά να ζούμε το παρόν με σοφία και ζέση"

"Δεν υπάρχει ανάγκη για ναούς, δεν υπάρχει ανάγκη για περίπλοκες φιλοσοφίες. Ο εγκέφαλος και η καρδιά μου είναι οι ναοί μου, η καλοσύνη είναι η φιλοσοφία μου"
Σωκράτης

"Η Μουσική είναι ένα ηθικό δίκαιο. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, πτήση στη φαντασία, και γοητεία και ευθυμία στη ζωή και τα πάντα"

"Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους"

"Εκείνος που διαπράττει αδικία βλάπτει περισσότερο τον εαυτό του από ότι εκείνον που θα την υποστεί"
"Πως μπορείς να αποδείξεις αν αυτή τη στιγμή κοιμόμαστε και όλες μας οι σκέψεις είναι ένα όνειρο, η αν είμαστε ξύπνιοι και επικοινωνούμε σε κατάσταση ξύπνιου?"

"Ποτέ δε γνώρισα κάποιον μαθηματικό που να μπορούσε να σκεφτεί λογικά"



"Για να χαίρει κανείς καλής υγείας, για να φέρει πραγματική ευτυχία στην οικογένειά του, για να φέρει γαλήνη στους άλλους, πρέπει πρώτα να πειθαρχήσει και να μπορέσει να ελέγξει τον ίδιο του το νου. Εάν ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγχει το νου του, μπορεί να βρει τον δρόμο προς τη Φώτιση και τότε όλη η σοφία, όλες οι αρετές θα γίνουν κτήμα του"
"Οφείλουμε να πετάξουμε μακριά από τη γη, στον ουρανό, και το να πετάξουμε μακριά είναι να γίνουμε όπως ο Θεός, όσο αυτό είναι δυνατό, και το να γίνουμε όπως ο Θεός είναι να γίνουμε αγνοί, δίκαιοι και σοφοί"

"Εκεί όπου η άγνοια είναι κύριός μας, δεν υπάρχει πιθανότητα για πραγματική ειρήνη"

"Άγνοια, η ρίζα και το στέμμα κάθε κακού"
"Μουσική είναι η κίνηση του ήχου να φτάσει την ψυχή και να της δείξει την αρετή"

"Δεν υπάρχει τίποτα στις υποθέσεις των ανθρώπων για το οποίο αξίζει να αγχώνεσαι"


"Η φιλοσοφία ξεκινάει με την αναζήτηση"

"Η φιλοσοφία είναι η ανώτερη μουσική"

"Η σοφία είναι η επιστήμη όλων των επιστημών"
"Τότε είναι που αναδύεται ένας τύραννος, όταν εμφανίζεται αρχικά ως προστάτης"
"Η πρώτη και μεγαλύτερη νίκη είναι να κατακτήσεις τον εαυτό σου. Το να σε έχει κατακτήσει ο εαυτός σου είναι από όλα το πιο επαίσχυντο και άθλιο"
Αριστοτέλης

"Μία από τις επιπτώσεις του να αρνείσαι να συμμετάσχεις στα πολιτικά ζητήματα, είναι ότι καταλήγεις να κυβερνάσαι από κατώτερους"

"Οι σοφοί άνθρωποι μιλούν επειδή έχουν κάτι να πουν, οι ανόητοι επειδή πρέπει να πουν κάτι"
"Ένας έντιμος άνθρωπος παραμένει πάντοτε παιδί"

"Η αληθινή σοφία έρχεται στον καθένα μας όταν συνειδητοποιήσουμε πόσο λίγα κατανοούμε για τη ζωή, τους εαυτούς μας και τον κόσμο γύρω μας"


"Το μίσος δε νικιέται με μίσος σε καμία περίπτωση. Το μίσος νικιέται με Αγάπη. Αυτός είναι αμετάβλητος νόμος"

"Οι ανάξιοι ζουν μονάχα για να τρώνε και να πίνουν ενώ οι άξιοι τρώνε και πίνουν για να ζουν"
"Χιλιάδες κεριά μπορούν να αναφτούν από μονάχα ένα κερί και η ζωή αυτού του κεριού δε θα μικρύνει. Η ευτυχία ποτέ δε μειώνεται με το να τη μοιράζεσαι"


Μαχάτμα Γκάντι

"Τα 7 σφάλματα του κόσμου"

Πλούτος δίχως μόχθο

Ηδονή δίχως συνείδηση

Γνώση δίχως χαρακτήρα

Εμπόριο δίχως ηθική

Επιστήμη δίχως ανθρωπιά

Λατρεία δίχως θυσία

Πολιτική δίχως αρχές

Μαχάτμα Γκάντι
πηγή: cosmos11.gr

... κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι.


Γράμμα Φιλανδού μαθητή σε Έλληνα μαθητή


... κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι.


«Αγαπητέ Σωκράτη, μαθαίνω αρχαία ελληνικά και επειδή χθες διαβάζαμε μια επιστολή του Επίκουρου προς το φίλο του Μένοικο... μου άρεσε η προσφώνηση της επιστολής του και προσπάθησα να τη μιμηθώ.




Λοιπόν, όπως μου γράφεις, άκουσες ότι εμείς εδώ στη Φιλανδία βγήκαμε πρώτοι στον κόσμο στην Παιδεία, ενώ εσείς δεν τα πήγατε και τόσο καλά και θέλεις να μάθεις το γιατί. Θα προσπαθήσω, όσο γίνεται απλά, να σου περιγράψω το εκπαιδευτικό μας σύστημα και πως περνάω μια ολόκληρη μέρα.


Το σύστημά μαςΚατ' αρχάς, θα πρέπει να σου πω ότι εμείς εδώ στη Φινλανδία, από την 1η μέχρι και την 9η τάξη πηγαίνουμε στο ίδιο ενιαίο ολοήμερο σχολείο. Αφού προετοιμαστούμε κατάλληλα στην ηλικία των 6-7 ετών σε μια προκαταρκτική τάξη, μόλις συμπληρώσουμε τα 7 αρχίζει το σχολείο.

Από την 1η μέχρι την 6η τάξη το σχολείο λέγεται «Alaaste» και από την 7η μέχρι την 9η τάξη «Yia-ste».

Μετά, όσοι θέλουν μπορούν να πάνε στο «Lyseo» ή στο επαγγελματικό σχολείο. Όσοι τελειώνουν το Λύκειο μπορούν να συνεχίσουν, με εξετάσεις φυσικά στα 20 πανεπιστήμια που έχουμε, ακολουθώντας ακαδημαϊκές σπουδές.

Αυτοί που θα τελειώσουν το επαγγελματικό σχολείο θα συνεχίσουν στις 29 πολυτεχνικές σχολές μας, οι οποίες είναι περισσότερο προσανατολισμένες στην αγορά εργασίας. Εκεί μπορούν να γίνουν από φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι μέχρι και μηχανικοί.





Επιλέγουμε μαθήματα

Εγώ προετοιμάζομαι του χρόνου να πάω στο Lyseo - Λύκειο.

Εκεί η σχολική περίοδος χωρίζεται σε 5 περιόδους και η κάθε μια διαρκεί 6 εβδομάδες και τελειώνει με μια εβδομάδα εξετάσεων, όπου χορηγούνται και πιστοποιητικά επιδόσεων.

Σε κάθε περίοδο οι μαθητές έχουν το δικαίωμα, μέσα από τα προσφερόμενα μαθήματα, να κάνουν τη δική τους επιλογή και να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα μαθημάτων. Υπάρχουν κάποια μαθήματα που είναι υποχρεωτικά, όμως η χρονική κατανομή είναι δουλειά του μαθητή.

Για να το καταλάβεις, αυτό που θα πρέπει να σου πω είναι ότι παρότι είσαι π.χ. στη δεύτερη τάξη, μπορείς, αν θέλεις, να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα της πρώτης ή και της τρίτης τάξης. Η επιλογή είναι δική σου υπόθεση και εξαρτάται από τη διάθεση, την όρεξη και τις προθέσεις σου. Αν σε κάποιο μάθημα δεν περάσεις τις εξετάσεις μπορείς να το επαναλάβεις κάποια στιγμή της χρονιάς που θα νιώθεις έτοιμος. Για τις γλώσσες και τα μαθηματικά υπάρχουν τα λεγόμενα «βραχύχρονα» και τα «μακρόχρονα» εντατικά τμήματα.





Είμαστε όλοι ίσοι

Δεν έχουμε καθόλου ιδιωτικά σχολεία, ούτε ειδικά ή ελίτ σχολεία υπεροχής. Στο ίδιο σχολείο μ' εμένα πηγαίνει και η κόρη του πρωθυπουργού μας, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού μας, και πολλά άλλα παιδιά με αναπηρίες, καθώς και τα παιδιά μεταναστών.

Εμείς, όπως λέει και ο πρωθυπουργός μας, «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα παιδί, διότι κοινωνικοί αποκλεισμοί, διακρίσεις και γκετοποιήσεις δεν έχουν θέση στη μάθηση. Θεωρούμε ότι ενσωμάτωση, κοινωνικοποίηση και μάθηση πάνε μαζί».

Σε όλα τα σχολεία μας τα πρότυπα είναι οι καλύτεροι, αλλά όπως είναι δομημένο το σύστημά μας, μη νομίσεις ότι όσοι δεν είναι πρώτοι υποφέρουν και νιώθουν μειονεκτικά. Το αντίθετο μάλιστα, οι καλύτεροι παρακινούν τους υπόλοιπους προς τα πάνω και ο καθένας, με τη βοήθεια φυσικά των δασκάλων μας, προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, αντί να απογοητευτεί και να πέσει στην αδράνεια.

Μετά το βασικό μάθημα, οι πιο αδύναμοι έχουν ενισχυτική διδασκαλία και ψυχολογική στήριξη, γι' αυτό και οι πρώτοι μαθητές κάθε τόσο εναλλάσσονται.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και παράλληλα διατηρούμε την κοινωνική συνοχή μας, σαν μαθητές αλλά και σαν κοινωνία, νομίζω.

Η παιδεία είναι εντελώς δωρεάν μέχρι και την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνείο. Πρόσφατα ήρθαν στο σχολείο μας δάσκαλοι από άλλες χώρες για να μελετήσουν το σύστημά μας και μας είπαν πως έμειναν έκπληκτοι, γιατί δεν είδαν κανένα γκράφιτι στο σχολείο μας.

Λένε μάλιστα πως στα σχολεία μας στη Φινλανδία η σχολική βία είναι ανύπαρκτη, σε βαθμό. ανησυχητικό.

Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι τόσο κακό, ίσως όμως αυτό να εξηγεί γιατί είμαστε σε διακοπές στη Ρόδο, «ξεσαλώνουμε» λίγο, όπως είδα το καλοκαίρι, και «τα τσούζουμε» ακόμη περισσότερο.

Το ότι είμαστε στο ίδιο σχολείο παιδιά από τόσο διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, νομίζω πως μας βοηθάει στο να μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να εκτιμάμε ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά έχει ο μπαμπάς, ανεξάρτητα από τις πνευματικές και σωματικές αναπηρίες ή από το τι χρώμα έχει η επιδερμίδα μας.





Αγαπάμε ό,τι κάνουμε

Αυτό μας βοηθάει πολύ και στην επιλογή του επαγγέλματος.Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, «οι περισσότεροι δεκάχρονοι συμμαθητές μου πιστεύουν ότι το καλύτερο επάγγελμα, είναι αυτό που τους αρέσει, που το κάνουν με το κέφι και όρεξη, όπου μπορούν να γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές όπου τους αρέσει. Το πόσα λεφτά θα βγάζουν είναι σημαντικό αλλά όχι το σημαντικότερο κίνητρο».

Αυτό μπορεί να εξηγεί και το ότι, αν ακούσεις, η Φινλανδία είναι η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς στον κόσμο. Οι δάσκαλοί μας παίρνουν πολύ λιγότερα λεφτά από τους Γερμανούς και τους Γάλλους, δεν έχουν το καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να αγαπούν αυτό που κάνουν. Νομίζω πως η κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι.

Εδώ θα πρέπει να σου πω ότι το αγαπημένο σύνθημα του διευθυντή μας Βαατάινεν είναι: «Προτιμάω έναν ευτυχισμένο οδοκαθαριστή από έναν νευρωτικό ακαδημαϊκό»

Τον αγαπάμε πολύ γιατί δεν κάνει καμία διάκριση και είναι προστατευτικός και φιλικός σε όλους.

Συνεχώς μας μιλάει για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη σας που έλεγαν πως: «η μάθηση καλλιεργείται καλύτερα εκεί όπου βρίσκει σταθερό συναισθηματικό έδαφος, διότι δεν είναι κάτι, που εισάγεται στον ανθρώπινο νου μόνο με την εξωτερική διαδικασία της διδασκαλίας (επανάληψη και μίμηση). Αλλά είναι μία εσωτερική διεργασία ίδιας και εμπειρικής ανακάλυψης, που χωρίς την αμοιβαία βούληση δε μεταδίδεται».





Μια ημέρα μου

Τώρα θα σου περιγράψω πως περνάω την ημέρα μου. Στις 8 αρχίζει το σχολείο μέσα στην τάξη και χωρίς συγκεντρώσεις στο προαύλιο, όπου μέσω ηχείων ακούμε μια εισαγωγική ομιλία αν πρόκειται για κάποια επέτειο, αλλά συνήθως ακούμε μόνο λίγη μουσική για περισυλλογή και ψυχολογική προετοιμασία για το μάθημα. Κάθε μαθητής κάθεται σε ένα θρανίο - τραπεζάκι, που δεν είναι πάντα το ίδιο, επειδή σε εμάς δεν αλλάζουν αίθουσα οι δάσκαλοι αλλά οι μαθητές.





Κάθε δάσκαλος έχει τη δική του αίθουσα και νομίζω πως είναι σωστό, διότι εκεί μέσα έχει τα προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία και ό,τι άλλο χρειάζεται για το μάθημά του. Κάθε τάξη έχει επιδιασκόπιο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, βίντεο και έναν Η/Υ συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο.





Ο δάσκαλος υποδέχεται τα παιδιά στην τάξη του σαν οικοδεσπότης. Όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει ακουστικά και μάλιστα ο καθηγητής μου των λατινικών έχει στην τάξη του και έναν οικιακό κινηματογράφο.

Για τις γλώσσες έχουμε ένα εργαστήριο γλωσσών, για τη βιολογία ένα ειδικό εργαστήριο κ.λπ.

Στον δάσκαλο μιλάμε πάντοτε στον ενικό και αν έχουμε κάποιο πρόβλημα φωνάζουμε «hei ope» που σημαίνει «ε δάσκαλε» και έρχεται ο δάσκαλος να μας βοηθήσει.

Αν κάποιος δεν ξέρει κάτι ή δεν έχει λύσει κάποιο πρόβλημα, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Η φιλοσοφία μας είναι πως κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για τη μάθηση του. Ο δάσκαλος είναι υποχρεωμένος να του κάνει ενισχυτικά μαθήματα τις απογευματινές ώρες. Αν κάποιος μαθητής ήταν άρρωστος ή πήγε μερικές ημέρες με τους γονείς του διακοπές, ο δάσκαλος υποχρεούται να του αναπληρώσει τις ώρες με ενισχυτική διδασκαλία.

Παρότι θεωρούμε ότι ο μαθητής μαθαίνει μόνο γιατί το επιθυμεί ο ίδιος, υπάρχουν κάπου - κάπου μικρά τεστ αλλά περισσότερο για κίνητρο υποκίνησης. Κάθε μάθημα κρατάει 45 λεπτά και ακολουθεί ένα διάλειμμα ενός τετάρτου.

Στις 11.45 και για μισή ώρα υπάρχει φαγητό, στο εστιατόριο φυσικά και όχι μέσα στις τάξεις. Δευτέρα και Παρασκευή το σχολείο τελειώνει στις 14.00, εκτός κι αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι δημιουργικό μέσα στο σχολείο, όπως π.χ. σπορ ή κάτι άλλο. Τις άλλες ημέρες το σχολείο τελειώνει στις 16.00.





Στο Λύκειο, όπως σου έγραψα, μετά από 5 εβδομάδες σχολείο, υπάρχει μια εβδομάδα εξετάσεων σε έξι μαθήματα. Αν κάποιος δεν επέλεξε κάποιο μάθημα, την ημέρα εκείνη είναι ελεύθερος. Για τα τεστ δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Όποιος τελειώσει πάει στο σπίτι του. Οι καθηγητές, συνήθως δεν επιτηρούν καθόλου αλλά κανείς μας δεν διανοείται να μιλήσει ή να αντιγράψει γιατί θεωρείται μεγάλη ντροπή. Αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τη βαθμολογία μπορεί να ζητήσει να μη ληφθεί υπόψη και να την επαναλάβει μετά από μερικές εβδομάδες. Μετά την εβδομάδα των τεστ παίρνουμε τα πιστοποιητικά επιδόσεων.

Το τι κάναμε σε όλη τη διάρκεια των 5 εβδομάδων δεν είναι και τόσο σημαντικό. Μετά το σχολείο πηγαίνω στο σπίτι, συνήθως χωρίς την τσάντα μου, αφού εκεί θα κάνω εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανα στο σχολείο. Θα ασχοληθώ με άλλα πράγματα που μου αρέσουν επίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διαβάσω κάτι άλλο. Διαβάζουμε πάρα πολύ εξωσχολικά βιβλία, γι' αυτό και στην ανάγνωση βγήκαμε πρώτοι με απόσταση από το δεύτερο, ενώ εσείς όπως άκουσα πιάσατε «πάτο».





Υστερόγραφο

Όπως θα κατάλαβες, η επιτυχία μας είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Όπως μας λέει και ο δάσκαλος μας, ο Καουρισμάκι, «η εκπαίδευση δε γίνεται ποτέ μέσα σε ένα πολιτικό και- πολιτισμικό κενό. Είναι συστατικό κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας, όπου δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και πολιτεία συμβάλουν κατά τον ίδιο βαθμό». Η δασκάλα μας μάλιστα, η Κεκόνεν, μας λέει ότι «συμμετοχή στην παιδεία μας έχουν η οικογένεια και η γειτονιά, το κοινωνικό περιβάλλον, δηλαδή η κοινωνία με τις αξίες και τα πρότυπα της, ο δεδομένος χώρος και χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι νόμοι και τα ΜΜΕ με τις απόψεις και εικόνες που μεταδίδουν».

Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν αντιγράφεται από κάποιους ειδικούς. Μάλλον θα πρέπει να ανοίξετε έναν πανεθνικό διάλογο, όπου θα συμμετέχουν όλοι και φυσικά κι εσείς τα παιδιά και όχι μόνο κάποιοι «ειδικοί». Το σημειώνω, γιατί άκουσα ότι θα έρθουν στο σχολείο μας κάποιοι «ειδικοί» από την Ελλάδα για να μελετήσουν το σύστημα μας. Φοβάμαι ότι θα δουν ό,τι τους βολεύει.

Χωρίς την κινητοποίηση και τη βούληση ολόκληρης της κοινωνίας σας, δεν νομίζω πως θα πετύχετε κάτι. Νομίζω πως το σύστημα μας είναι πολύ απλό, τόσο απλό, που μόνο άνθρωποι δημιουργικοί ή παιδιά μπορούν ποτέ να το φανταστούν και να το εφαρμόσουν και όχι γραφειοκράτες που θα στείλετε να το μελετήσουν.

Πρόσφατα, μαζί με τους γονείς μου παρακολουθήσαμε μια μαγνητοφωνημένη Ομιλία στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από ένα καθηγητή από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, τον Symour Papert, ο οποίος μας είπε:

«Όλα τα συστήματα είναι κουτά. Εμείς νομίζουμε ότι τα συστήματα είναι έξυπνα. Πολύ σπάνια όμως τα συστήματα μπορούν να δουν αυτό που συμβαίνει κάτω από τη μύτη τους. Ένα σύστημα, από τη στιγμή που μπαίνει στη λογική της συντήρησης, από τη στιγμή που εναντιώνεται στο άνοιγμα του μυαλού και στην ιδέα της αλλαγής, αρέσκεται να πιστεύει στην ίδια του την προπαγάνδα, στις ιστορίες που ουσιαστικά μόνο του δημιουργεί... Μια κραταιά γραφειοκρατία μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες αλλά λόγω έλλειψης ευελιξίας και καθαρής σκέψης να μην μπορεί να αντιδράσει και να καθορίσει τα γεγονότα».

Νομίζω πως θα συμφωνήσεις, γι' αυτό και στο σχολείο μας οι γονείς μας συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση πρόσληψης του διευθυντή αλλά και των καθηγητών. Αν δε συμμετέχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για να συναποφασίσουν για το ποιοι θα αναλάβουν το έργο εκπαίδευσης των παιδιών τους, ποιος θα το κάνει καλύτερα και χωρίς σκοπιμότητες;





Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πως είναι το δικό σας σύστημα και πως περνάτε την ημέρα σας.





Με ρώτησες πόσο έχει σ' εμάς το τελευταίο μοντέλο της NOKIA, και το Touareg της VW, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν έχω κινητό και ο μπαμπάς μου έχει ένα παλιό τζιπ, διότι εμείς στη Φινλανδία έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα χωματόδρομων. Πάντως, το καλοκαίρι που ήμουν στη Ρόδο, είδα πολλά πανάκριβα τζιπ και σκέφτηκα πως μάλλον θα τα χρειάζονται για να πηγαίνουν για σαφάρι στη Σαχάρα, διότι το νησί δεν έχει και τόσους πολλούς δρόμους.



Λοιπόν φίλε μου, «Kiitos» (ευχαριστώ) για το σήμα του «Ολυμπιακού» που μου έστειλες, της αγαπημένης σου ομάδας όπως μου λες, δυστυχώς δεν την γνωρίζω. Ελπίζω με αυτό να μη σε στενοχώρησα, αλλά οφείλω να σου πω, πως με το ποδόσφαιρο δεν τα πάω και τόσο καλά.

Στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμάω να πάω στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου, να σερφάρω λίγο στο Ιντερνέτ, να πάω για σκι ή πατινάζ στον πάγο με τους φίλους μου και τις λίγες ώρες την εβδομάδα που βλέπω τηλεόραση, προτιμάω να δω κανένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία σας και άλλες μακρινές χώρες, που δεν έχω πάει. Όπως άκουσα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, είμαστε η χώρα με τη χαμηλότερη τηλεθέαση στην Ευρώπη. Ξέχασα, δε, να σου πω ότι εκτός της σχολικής, σε κάθε γειτονιά μας υπάρχει μια δημόσια βιβλιοθήκη και δεν υπάρχει μαθητής που να μην έχει μια δανειστική ταυτότητα βιβλίων ή σύνδεση με το ιντερνέτ.

Φίλε μου, σου εύχομαι καλή επιτυχία και κουράγιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μπορούσε να επιλέξει το τόπο γέννησης του.Φιλικά, Markus Bootsarb







Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τα φτερά είναι για να πετάς - Χόρχε Μπουκάι

Τη μέρα εκείνη ο Χόρχε με περίμενε με ένα παραμύθι.
Όταν μεγάλωσε ο πατέρας του του είπε:
« Παιδί μου, δε γεννιόμαστε όλοι με φτερά. Μπορεί να μην είσαι υποχρεώμενος να πετάξεις, νομίζω όμως πως είναι κρίμα να μείνεις μόνο στο περπάτημα αφού έχεις τα φτερά που ο καλός Θεός σου έδωσε.»
«Μα δεν ξέρω να πετάω» απάντησε ο γιος.
«Σωστά…» είπε ο πατέρας. Και περπατώντας, τον πήγε ως το χείλος του γκρεμού, στο βουνό.
«Βλέπεις γιε μου; Το κενό. Όταν θελήσεις να πετάξεις, θα έρθεις εδώ θα πάρεις βαθιά ανάσα, θα πηδήξεις στην άβυσσο και απλώνοντας τα φτερά σου θα πετάξεις».
Ο γιος αμφέβαλλε.
«Κι αν πέσω;»
«Ακόμα κι αν πέσεις, δε θα σκοτωθείς. Οι λίγες γρατζουνιές θα σε κάνουν πιο δυνaτό στην επόμενη προσπάθεια» αποκρίθηκε ο πατέρας.
Το παιδί γύρισε στο χωριό να δει τους φίλους του, τις παρέες του, όλους εκείνους που είχε συντρόφους στην πορεία της ζωής του. Οι πιο στενόμυαλοι του είπαν:
«Είσαι τρελός; Για ποιο λόγο; Ο πατέρας σου είναι μισότρελος…Για ποιο λόγο να πετάξεις; Τι σου χρειάζεται; Γιατί δεν αφήνεις τις ανοησίες; Τι νόημα έχει να πετάξεις;»
Οι καλύτεροι φίλοι του τον συμβούλεψαν:
«Κι αν είναι αλήθεια; Μα σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο; Γιατί δεν αρχίζεις σιγά-σιγά; Δοκίμασε να πηδήξεις από μια σκάλα ή από την κορυφή ενός δέντρου. Αλλά από τον γκρεμό, βρε παιδί μου;…»
Ο νεαρός άκουσε τις συμβουλές όσων τον αγαπούσαν. Ανέβηκε στην κορυφή του δέντρου και, με όλο του το θάρρος, πήδηξε. Άνοιξε τα φτερά του, τα κούνησε στον αέρα με όλη του τη δύναμη αλλά, δυστυχώς, έπεσε στο έδαφος.
Μ’ένα καρούμπαλο στο κεφάλι συνάντησε τον πατέρα του.
«Μου είπες ψέμματα! Δεν μπορώ να πετάξω. Το δοκίμασα και κοίτα πως χτύπησα! Δεν είμαι σαν κι εσένα. Τα φτερά μου είναι μόνο για στολίδι.»
«Παιδί μου» είπε ο πατέρας, «για να πετάξεις, πρέπει να έχεις τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο στον αέρα, ώστε τα φτερά σου να ξεδιπλωθούν. Είναι σαν να πέφτεις με αλεξίπτωτο: χρειάζεσαι κάποιο ελάχιστο ύψος για να πηδήξεις.
Για να πετάξεις πρέπει να αρχίσεις να ριψοκινδυνεύεις.
Αν δε θέλεις να το κάνεις, καλύτερα να συμβιβαστείς και να μείνεις για πάντα στο περπάτημα.
»


πηγή: Mybellavista's blog

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών


 Το Δίκτυο είναι μία πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από την πόλη της Λαμίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νομού Φθιώτιδας που ως στόχο έχει μία διαφορετική, εναλλακτική οικονομία η οποία δεν θα βασίζεται στο χρήμα αλλά στην άμεση ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του με γνώμονα τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης.

Αν και υπήρχε ως ιδέα εδώ και χρόνια σε μερικούς από εμάς δεν είχε ως τώρα υλοποιηθεί. Είμαστε όμως ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα καταφέρνουμε να την πραγματοποιήσουμε. Τα σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα της παρούσας οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε με δραματικό τρόπο καθώς και η συνάντηση με άλλους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούσαν μία λύση εξόδου από το σημερινό δυστοπικό περιβάλλον, μας οδήγησε στο συμπέρασμα της επιτακτικής ανάγκης της δημιουργίας ενός τέτοιου Δικτύου το οποίο θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά και κοινωνικά τον τοπικό πληθυσμό. Έτσι προχωρήσαμε στην συγκρότησή του και διαπιστώνουμε μέχρι τώρα πως αυτή μας η κίνηση έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από μεγάλο μέρος των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να εγγραφούν ως μέλη, διευρύνοντας τον χώρο και τις δραστηριότητες του Δικτύου.

Σκοπός μας είναι μία οικονομία εναλλακτικής μορφής από αυτή του καπιταλιστικού εγχρήματου οικονομικού μοντέλου που βασιζόμενο στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην κερδοσκοπία και στον άκρατο πλουτισμό, απειλεί την συνοχή της κοινωνίας οδηγώντας την σε δύσβατα και αδιέξοδα μονοπάτια απόλυτης εξαθλίωσης και φτώχειας. Έτσι μπροστά στο ρεαλιστικό ενδεχόμενο της πλήρους καταστροφής και στο δυσοίωνο μέλλον που μας ετοιμάζουν, δεν επαναπαυόμαστε και δεν μένουμε αμέτοχοι, αλλά αντιθέτως δραστηριοποιούμαστε με θετικό τρόπο. Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, ενώνουμε τις θελήσεις μας, ανακαλύπτουμε ξανά την ανθρωπιά μας, νοιαζόμαστε και παλεύουμε όχι μόνο για το ατομικό μας συμφέρον αλλά και για το συλλογικό, έχοντας την πεποίθηση πως το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο και συνδιαμορφώνουμε τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες θέλουμε να ζήσουμε.

Το Δίκτυο λειτουργεί στην βάση της ισότητας, της ισοτιμίας και της ισηγορίας. Αποτελείται από τα μέλη του τα οποία είναι όλα ανεξαιρέτως, ίσα μεταξύ τους και οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τις διαδικασίες της γενικής του συνέλευσης. Λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια που εξασφαλίζεται από τις ανοιχτές διαδικασίες αλλά και από την πρόσβαση στην ενημέρωση όλων των μελών για τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του. Η συμμετοχή και η αλληλεγγύη προάγουν την κοινωνικότητα και συμβάλλουν στην δημιουργία εκείνων των συνθηκών που προωθούν και οδηγούν στην ικανοποίηση του συλλογικού καλού.

Το Δίκτυο επομένως αναφέρεται και αφορά όλους. Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Σε ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, σε άνεργους που θέλουν να καλύψουν κάποιες από τις βασικές τους ανάγκες, σε παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές. Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και την τοπική κοινωνία. Γιατί όλοι μας αποτελούμε ένα αλληλένδετο σύνολο ανθρώπων όπου ο ένας εξαρτάται από τον άλλον. Σε αυτό το σύνολο κανένας δεν περισσεύει, κανένας δεν περιθωριοποιείται, αλλά όλοι είναι χρήσιμοι και όλοι έχουν τον χώρο ύπαρξής τους.".
πηγή:Γιώργος Ντότσικας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Οι 10 βασικές αρχές του Μαχάτμα Γκάντι

Δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ένας ωκεανός. Αν μερικές σταγόνες του ωκεανού είναι βρώμικες, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ωκεανός γίνεται βρώμικος.
Η διαφορά μεταξύ αυτού που κάνουμε και αυτού που είμαστε ικανοί να κάνουμε θα αρκούσε για να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου.


1. Άλλαξε τον εαυτό σου.
Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.
Σαν ανθρώπινα όντα, το μεγαλείο μας δεν έγκειται τόσο στην ικανότητα μας να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο, αλλά στην ικανότητα μας να ξαναφτιάξουμε τους εαυτούς μας.
Αν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να αλλάξεις και τον κόσμο. Αν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξεις το πώς αισθάνεσαι και τις πράξεις σου. Και έτσι θα αλλάξει και ο κόσμος γύρω σου. Όχι μόνο επειδή βλέπεις το περιβάλλον γύρω σου με διαφορετικό τρόπο και συναισθήματα, αλλά και επειδή η αλλαγή μέσα σου, σου επιτρέπει να αναλάβεις δράση με τρόπους που δεν έκανες ή δεν είχες σκεφτεί όταν λειτουργούσες με τον παλιό τρόπο σκέψης.
Και το πρόβλημα με το να αλλάζεις τον εξωτερικό σου κόσμο χωρίς να αλλάξεις τον εαυτό σου, είναι ότι θα είσαι ακόμα ο ίδιος όταν φτάσεις στην αλλαγή για την οποία προσπαθούσες. Θα εξακολουθείς να έχεις τις αδυναμίες σου, την αρνητικότητα, τις αυτοκαταστροφικές σου τάσεις κτλ.
Και έτσι, σε αυτή την νέα κατάσταση θα εξακολουθείς να μην βρίσκεις αυτό που ήλπιζες μιας και το μυαλό σου θα είναι ακόμα γεμάτο με αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνουν ακόμα πιο ισχυρά εξαιτίας του εγωισμού σου. Από την στιγμή που ο εγωισμός σου αγαπά να διαιρεί τα πράγματα, να βρίσκει εχθρούς και να δημιουργεί διαχωρισμούς, μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα και συγκρούσεις στην ζωή και τον κόσμο σου.


2. Εσύ έχεις τον έλεγχο.
Κανείς δεν μπορεί να με βλάψει χωρίς την άδεια μου.
Το πώς νιώθεις και πως αντιδράς σε κάτι, εξαρτάται πάντα από εσένα. Μπορεί να υπάρχει ένας «κανονικός» ή κοινός τρόπος αντίδρασης σε διαφορετικά πράγματα. Αλλά αυτό είναι όλο.
Μπορείς να επιλέξεις τις δικές σου σκέψεις, αντιδράσεις και συναισθήματα σχεδόν για τα πάντα. Δεν χρειάζεται να φρικάρεις, να αντιδράς υπερβολικά ή με αρνητικό τρόπο. Όχι κάθε φορά και όχι στιγμιαία. Μερικές φορές μια αντανακλαστική αντίδραση μπορεί να τραβήξει μακριά.
Και καθώς συνειδητοποιείς ότι κανείς εκτός από τον εαυτό σου δεν μπορεί να ελέγξει το πώς νιώθεις, μπορείς να αρχίσεις να ενσωματώνεις αυτό τον τρόπο σκέψης στην καθημερινή σου ζωή και να εξελιχθεί σαν μια συνήθεια. Μια συνήθεια που μπορεί να γίνει πιο ισχυρή με την πάροδο του χρόνου. Κάνοντας το αυτό, κάνει την ζωή πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.


3. Συγχώρεσε.
Οι αδύναμοι δεν μπορούν να συγχωρήσουν. Η συγχώρεση είναι ένα χαρακτηριστικό των ισχυρών.
Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό.
Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν θα βοηθήσει κανέναν. Και όπως ειπώθηκε στην προηγούμενη συμβουλή, πάντα εσύ είσαι αυτός που επιλέγει πως θα αντιδράσει. Όταν μπορείς να ενσωματώσεις μια τέτοια σκέψη στις συνήθειες σου και στην ζωή σου, μπορείς να αντιδράς με έναν τρόπο πολύ πιο χρήσιμο για σένα και τους άλλους.
Συνειδητοποιείς ότι το να συγχωρείς και να αφήνεις τα πράγματα να πάνε στο παρελθόν, θα κάνει μεγάλο καλό σε εσένα και τον κόσμο γύρω σου. Και το να ξοδεύεις τον χρόνο σου σε αρνητικές αναμνήσεις δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Απλά θα προκαλέσεις στον εαυτό σου περισσότερο πόνο και θα τον αποτρέψεις από το να αναλάβει δράση στο παρών.
Αν δεν συγχωρείς, τότε αφήνεις το παρελθόν και ένα άλλο άτομο να ελέγξει το πώς αισθάνεσαι. Συγχωρώντας, απελευθερώνεις τον εαυτό σου από αυτά τα δεσμά. Και τότε μπορείς να επικεντρωθείς εξ’ ολοκλήρου, για παράδειγμα, στον επόμενο στόχο σου.


4. Χωρίς δράση δεν πας πουθενά.
Μια ουγγιά εξάσκησης αξίζει όσο τόνοι κηρύγματος.
Χωρίς να αναλαμβάνεις δράση, πολύ λίγα πράγματα θα επιτευχθούν. Ωστόσο, το να αναλαμβάνεις δράση, μπορεί να είναι σκληρό και δύσκολο. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη εσωτερική αντίσταση.
Και έτσι μπορεί να προσφύγεις στο κήρυγμα, όπως λέει ο Γκάντι. Ή να διαβάζεις και να μελετάς ασταμάτητα. Και να νιώθεις ότι προχωράς μπροστά. Αλλά να έχεις λίγα ή καθόλου πρακτικά αποτελέσματα στην αληθινή ζωή.
Έτσι, για να φτάσεις εκεί που πραγματικά θέλεις να πας και για να κατανοήσεις πραγματικά τον εαυτό σου και τον κόσμο σου χρειάζεσαι πρακτική. Τα βιβλία μπορούν, ως επί το πλείστων, απλά να φέρουν την γνώση. Πρέπει να αναλάβεις δράση και να μεταφράσεις αυτή τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση.


5. Φρόντισε το παρόν.
Δεν θέλω να προβλέψω το μέλλον. Ανησυχώ για την φροντίδα του παρόντος. Ο Θεός μου έδωσε τον έλεγχο της στιγμής που ακολουθεί.
Ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει για να ξεπερνάω την εσωτερική αντίσταση που συχνά με εμποδίζει από το να αναλάβω δράση, είναι να μένω στο παρών όσο περισσότερο μπορώ και να το αποδέχομαι.
Γιατί; Λοιπόν, όταν είσαι στο παρόν δεν ανησυχείς για την επόμενη στιγμή, που δεν μπορείς να την ελέγξεις έτσι και αλλιώς. Και η αντίσταση στη δράση, που προέρχεται από την φαντασία σου για τις μελλοντικές αρνητικές συνέπειες της δράσης αυτής ή αντανακλά αποτυχίες δράσης του παρελθόντος, χάνει την δύναμη της. Και έτσι, γίνεται πιο εύκολο να αναλάβεις δράση, να συγκεντρωθείς στο παρόν και να έχεις καλύτερη απόδοση.
Και θυμήσου ότι το να συνδέεσαι και να μένεις στο τώρα, είναι μια πνευματική συνήθεια που μπορείς να αναπτύξεις. Με τον καιρό γίνεται όλο και πιο ισχυρή και το κάνει πιο εύκολο να μένεις στο παρόν.


6. Ο καθένας είναι άνθρωπος.
Ισχυρίζομαι ότι είμαι ένα απλό άτομο που μπορεί να σφάλει, όπως και κάθε άλλος κοινός θνητός. Μπορώ, ωστόσο, να έχω την ταπεινότητα να αναγνωρίσω τα λάθη μου και να εντοπίσω τα σφάλματα μου.
Δεν είναι συνετό να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία κάποιου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι, οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι πιο σοφοί να σφάλουν.
Όταν ξεκινάς να φτιάχνεις μύθους για τους ανθρώπους, ακόμα και αν έχουν παρουσιάσει απίστευτα αποτελέσματα, διατρέχεις τον κίνδυνο να αποσυνδεθείς από αυτούς. Μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις ότι ποτέ δεν θα καταφέρεις να επιτύχεις παρόμοια πράγματα, επειδή είναι τόσο διαφορετικοί. Για αυτό, είναι σημαντικό να έχεις στον νου σου ότι ο καθένας είναι άνθρωπος, άσχετα με το ποιος είναι.
Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και είμαστε επιρρεπείς στο να κάνουμε λάθη. Με το να κάνουμε τους ανθρώπους παράλογα πρότυπα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε περισσότερες αχρείαστες συγκρούσεις στον κόσμο γύρω μας και αρνητικότητα μέσα μας.
Είναι επίσης σημαντικό να το θυμάσαι, ώστε να αποφύγεις να πέσεις στην πολύ άχρηστη συνήθεια του να κατηγορείς τον εαυτό σου για λάθη που έχεις κάνει. Και να είσαι σε θέση να δεις με διαύγεια που έκανες λάθος και τι μπορείς να μάθεις από το λάθος σου. Και μετά να προσπαθήσεις ξανά.


7. Επέμενε.
Πρώτα σε αγνοούν. Μετά σε κοροϊδεύουν. Μετά σε πολεμάνε. Μετά νικάς.”
Να είσαι επίμονος. Με τον καιρό η αντιπαράθεση γύρω σου θα εξασθενίσει και θα εξαφανιστεί. Και η εσωτερική σου αντίσταση και οι αυτοκαταστροφικές σου τάσεις που θέλουν να σε κρατήσουν πίσω θα γίνουν πιο αδύναμες.
Βρες αυτό που θέλεις αληθινά να κάνεις. Έπειτα, βρες το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσεις. Ένας λόγος για τον οποίο ο Γκάντι ήταν τόσο επιτυχής με τις μη βίαιες μεθόδους του, είναι επειδή αυτός και οι ακόλουθοι του ήταν τόσο επίμονοι. Απλά δεν τα παρατούσαν.
Η επιτυχία ή η νίκη θα έρθουν τόσο γρήγορα όσο εσύ θέλεις. Πιστεύω ότι, ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό που θέλουν είναι γιατί εγκαταλείπουν πολύ νωρίς. Ο χρόνος που πιστεύουν ότι απαιτείται για κάποιο επίτευγμα, δεν είναι ίδιος με τον χρόνο που τελικά απαιτείται για να πετύχουν τον στόχο αυτό. Αυτή η λανθασμένη πεποίθηση, προέρχεται από τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Έναν κόσμο γεμάτο μαγικά χάπια για όλες τις λύσεις, όπου οι διαφημίσεις συνεχώς μας υπόσχονται ότι μπορούμε να χάσουμε 50 κιλά ή να κερδίσουμε πολλά χρήματα σε 30 μέρες.
Τέλος, μια ακόμα συμβουλή για να διατηρήσει την επιμονή σου είναι να διατηρείς μια αίσθηση του χιούμορ. Μπορεί να φωτίσει τα πράγματα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.


8. Δες το καλό στους ανθρώπους και βοήθησε τους.
Βλέπω μόνο τα καλά προσόντα των ανθρώπων. Καθώς δεν είμαι αλάνθαστος ο ίδιος, δεν θα τολμούσα να ανιχνεύω τα λάθη των άλλων.
Ο άνθρωπος γίνεται σπουδαίος σε τέτοιο βαθμό, όσος είναι και ο βαθμός στον οποίο εργάζεται για την ευημερία των συνανθρώπων του.
Υποθέτω ότι η ηγεσία κάποτε σήμαινε μυϊκή δύναμη. Τώρα σημαίνει να τα πας καλά με τους συνανθρώπους σου.
Υπάρχει σχεδόν πάντα κάτι καλό στους ανθρώπους. Αλλά και πράγματα που μπορεί να μην είναι και τόσο καλά. Όμως εσύ επιλέγεις σε ποια θα επικεντρωθείς. Και αν θέλεις να βελτιωθείς, τότε το να επικεντρώνεσαι σε καλούς ανθρώπους είναι μια χρήσιμη επιλογή. Επίσης κάνει και την ζωή ευκολότερη για εσένα, καθώς ο κόσμος σου και οι σχέσεις σου γίνονται πιο ευχάριστες και θετικές.
Και όταν δεις το καλό στους ανθρώπους, γίνεται πιο εύκολο να παρακινήσεις τον εαυτό σου να τους εξυπηρετήσει. Με το να εξυπηρετείς τους άλλους ανθρώπους, δίνοντας τους αξία, δεν κάνεις μόνο τις ζωές τους καλύτερες. Με τον καιρό, τείνεις να παίρνεις πίσω αυτά που δίνεις. Και οι άνθρωποι που βοηθάς αισθάνονται πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Και έτσι, εσύ, δημιουργείς μια ανοδική σπείρα θετικών αλλαγών που μεγαλώνει και γίνεται ισχυρότερη.
Ενισχύοντας τις κοινωνικές σου δεξιότητες μπορείς να γίνεις ένα άτομο με μεγαλύτερη επιρροή και να κάνεις αυτή τη σπείρα ακόμα ισχυρότερη.


9. Να είσαι θετικός. Να είσαι αυθεντικός. Να είσαι ο εαυτός σου.
Ευτυχία είναι όταν αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που λες και αυτό που κάνεις βρίσκονται σε αρμονία.
Πάντα να στοχεύεις στην απόλυτη αρμονία της σκέψης, των λέξεων και των έργων. Πάντα να στοχεύεις στο να εξαγνίζεις τις σκέψεις σου και όλα θα πάνε καλά.
Νομίζω ότι μια από τις καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες, είναι να συμπεριφέρεσαι με ένα θετικό τρόπο και να είσαι αυθεντικός όταν επικοινωνείς. Οι άνθρωποι εκτιμούν την αυθεντική επικοινωνία. Και υπάρχει πολλή μεγαλύτερη απόλαυση όταν οι σκέψεις σου, οι λέξεις σου και οι πράξεις σου είναι ευθυγραμμισμένες. Νιώθεις πανίσχυρος και σίγουρος για τον εαυτό σου.
Όταν οι λέξεις και οι σκέψεις σου είναι ευθυγραμμισμένες αυτό δείχνει σκέψη στην επικοινωνία σου. Επειδή έχεις τον τόνο της φωνής σου και την γλώσσα του σώματος ευθυγραμμισμένα με τις λέξεις σου.
Με αυτά τα κανάλια σε ευθυγράμμιση, οι άνθρωποι τείνουν να ακούνε πραγματικά αυτά που λες. Επικοινωνείς χωρίς ασυμφωνίες, αντιφατικά μηνύματα ή ίσως έναν τρόπο μη γνήσιο.
Επίσης, αν οι πράξεις σου δεν είναι ευθυγραμμισμένες με αυτά που λες, τότε αρχίζεις να κλονίζεις την δική σου πίστη στο τι είσαι ικανός να κάνεις. Και την πίστη των άλλων ανθρώπων σε εσένα.


10. Συνέχισε να ωριμάζεις και να εξελίσσεσαι.
Η συνεχής ανάπτυξη είναι νόμος της ζωής και ένας άνθρωπος που πάντα προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματα του με σκοπό να φαίνεται συνεπής, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος κατεύθυνση.
Μπορείς, σχεδόν πάντα, να βελτιώσεις τις ικανότητες σου, τις συνήθειες σου ή να επανεκτιμήσεις τις αξιολογήσεις σου. Μπορείς να αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σου και του κόσμου.
Σίγουρα, μπορεί να πέφτεις σε αντιφάσεις ή να φαίνεται σαν να μην ξέρεις τι κάνεις από καιρό σε καιρό. Μπορεί να έχεις πρόβλημα στο να ενεργείς κατάλληλα ή στο να επικοινωνείς αυθεντικά. Αλλά αν δεν το κάνεις θα οδηγήσεις, όπως λέει ο Γκάντι, τον εαυτό σου σε λάθος μονοπάτι. Σε ένα μέρος όπου προσπαθείς να κρατήσεις τις παλιές σου απόψεις και να φαίνεσαι συνεπής, ενώ συνειδητοποιείς μέσα σου ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι ένα ευχάριστο μέρος να βρίσκεσαι. Το να επιλέξεις να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς είναι ένα πολύ πιο ευχάριστο και χρήσιμο μονοπάτι να ακολουθήσεις.

πηγή: dailyarticlegr