Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Του κλήδονα τα μυστικά κανείς δεν τα κατέχει μόνο τ΄αμίλητο νερό που το κουρούπι έχει


     Την Παρασκευή 22 Ιουνίου έγινε η αναβίωση του εθιμου του κλήδονα από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ στη Χώρα στα Λελέικα Υπάτης σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα χάρη στην καλή παρέα και στην αγάπη μας για την Κρήτη μας!
     Η αγάπη μας για τον τόπο μας, η επιθυμία μας να μεταδώσουμε πτυχές της ζωής των προγόνων μας και η ελπίδα μας να ζεστάνουμε τις σχέσεις μας, μας ώθησαν να αναβιώσουμε το έθιμο του Κλήδονα και το κάψιμο των Μάηδων.
     Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο άνθρωπος είναι δεμένος με τις μεγάλες και ανερμήνευτες δυνάμεις της φύσης. Ζητά από κάθε μυστηριακή δύναμη να γεμίσει με φως τα μονοπάτια της ψυχής του, να στηρίξει κάπου τις επλίδες του.
     Μια τέτοια μαντική διαδικασία , ίσως η πιο τελετουργική , είναι και το έθιμο του Κλήδονα, σύμφωνα με το οποίο αποκαλύπτεται το ριζικό των ανύπαντρων γυναικών. Αρχίζει να τελείται την παραμονή τ'Αη- Γιαννιού ( 23 Ιουνίου ) και τελειώνει την ημέρα των γενεθλίων Του (24 Ιουνίου). Συμπίπτει με την έλευση του θερινού ηλιοστασίου, σημαντική μέρα για το λαό που συνίθιζε να γλεντά για να υποδεχτεί το καλοκαίρι και την κορύφωση του μια και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.
      Μα δε γλεντούσε μόνο για να προκαλέσει την καλοτυχία αλλά και να διώξει μακριά το φόβο που προκαλούσε η άποψη πως εκείνη την κρίσιμη μέρα ο ήλιος τρέμει και είναι θαμπερός  και πως η γη, κι εκείνη τρέμει, και κρέμεται από μια μπαμπακερή κλωστή.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην ελληνική αρχαιότητα, αναφορές υπάρχουν από τα χρόνια του Ομήρου. Η όνομα κλήδονας προέρχεται από τη λέξη "κλήδων" που σημαίνει τον ακουστικό οιωνό, το σημάδι, το μάντεμα.
Ο Έλληνας αντικατέστησε τους παλαιούς τύπους λατρείας με το χριστιανικό πνεύμα. Έτσι στη θέση  του  Απόλλωνα του θεού της μουσικής , του ήλιου και της μαντικής τοποθέτησε τον Αη- Γιάννη τον Πρόδρομο, πάνω στην κρίσιμη καμπή του χρόνου, για να δώσει καλή πορεία στο θερινό ηλιοστάσιο.
Αν ο άγιος Πέτρος είναι ο κλειδοκράτορας του παραδείσου ,ο άγιος Ιωάννης είναι αυτός που κρατά τα κλειδιά της ευτυχίας και των πόθων μας.
      Την παραμονή λοιπόν οι κοπελιές μαζεύονται σ' ένα σπίτι, σε μια αυλή ή σε ένα πλάτεμα του δρόμου και αναθέτουν σε κάποια ή κάποιες να φέρουν το αμίλητο νερό. προτιμούν την κοπελιά που θα μεταφέρει το λαήνι να τη λένε Μαρία και να είναι μαναδοκυρουδάτη δηλαδή να ζούνε και οι δυο γονείς της.
     Παίρνουν λοιπόν το κουρούπι και πηγαίνουν στην πηγή ή το πηγάδι για να το γεμίσουν με τ΄αμίλητο νερό. Αμίλητες πρέπει να πάνε και αμίλητες να γυρίσουν για να αποκτήσει το νερό μαντικές ικανότητες.
     Το έθιμο ορίζει οι άντρες να τις πειράζουν στο δρόμο για να τις κάνουν να μιλήσουν. Αν τύχει και υποκύψουν θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία μιας και το νερό θα έχει χάσει τη μαντικλη του δύναμη.
         Κρητικοπούλα κοπελιά με το σταμνί στον ώμο
          φέρε τ΄αμίλητο νερό και πρόσεχε στο δρόμο 



Όταν επιστρέψουν οι κοπελιές με το αμίλητο νερό,  θα ρίξουν μέσα στο λαήνι τα "ριζικάρια", αντικείμενα ( κουμπιά, χάντρες, κοσμήματα, κ.ά.) ή φρούτα εποχής ( αχλάδια, μήλα, βερύκοκα, μπουρνέλες) στα οποία χάραζαν το μονόγραμμά τους.

Το μήλο μου το κόκκινο στον κλήδονα το βάνω
να σμίξει με τη μοίρα μου και αύριο το βγάνω
 και "κλειδώνουν' τον κλήδονα σκεπάζοντας το στόμιο με ένα κόκκινο πανί , το οποίο δένουν σφιχτά με μια κορδέλα και τοποθετούν στην κορυφή ένα κλειδί.

Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ΄Αη- Γιαννιού τη χάρη
κι απού ΄χει καλο ριζικό να έρθει να τον πάρει

Πηγαίνουν το λαήνι με τ΄αμίλητο νερό στην ταράτσα του σπιτιού για να το δουν τ΄άστρα και να "αστροκομιστεί", να ενισχυθεί έτσι η μαντική του ενέργεια.
Έπειτα ανάβουν φωτιά και καίνε τους Μάηδες. Πηδούν τρεις φορές πάνω από τη φωτιά για να έχουν καλή τύχη.
το ίδιο βράδυ θα ονειρευτούν ποιον θα παντρευτούν.
Τ΄Αη-Γιαννιού του κλήδονα που τσι φωθιές πηδούνε
οι κοπελιές ελπίζουνε καλό γαμπρό να βρούνε

Την άλλη μέρα και πριν βγει ο ήλιος, φέρνουν μέσα το κουρούπι για να το ανοίξουν το απόγευμα ή το βραδάκι και να βγάλουν τα ριζικάρια.

Ανοίξετε τον κλήδονα να βγάλομε τα μήλα 
να δούμε ποια απ΄όλες μας θα ΄ναι η καλομοίρα

Στη συντροφιά , εκτος από τις κοπελιές συμμετέχουν και οι συγχωριανοί για να βοηθήσουν στην ερμηνεία των οιωνών. Κάθε φορά που η κοπελιά ανασύρει ένα ριζικάρι κάποιος εμπνεόμενος από τη θέα του, λέει μια μαντινάδα με προφητικό περιεχόμενο που προλέγει το ριζικό, τη μοίρα εκείνου στον οποίο ανήκει το αντικείμενο. Πρώτα λέγεται η μαντινάδα και έπειτα αποκαλύπτεται ο κάτοχος του αντικειμένου.
Βάλε τη χέρα κοπελιά, το πρώτο μήλο πιάσε
η μοίρα σε χειροκροτεί ευτυχισμένη να ΄σαι 

(μερικές μαντινάδες που ακούστηκαν στον κλήδονα μας)

Κόκκινο μήλο έβαλες κι είναι και μυρωδάτο
στην αγκαλιά σου θα βρεθεί τ΄ασκέρου το Σαββάτο
Το δαχτυλίδι έβαλες στο κιούπι του Κληδόνου
μ΄ένα καλό ντελικανή να μας ερθείς του χρόνου
Ρόδα και τριαντάφυλλα κρίνα του παραδείσου
εμάζωξε ο έρωντας κι έπλασε το κορμί σου
Κάτσε εδά κι ανήμενε να βγεί και η ντομάτα
να βάλεις το αγγούρι σου...να κάνετε σαλάτα
Όντε σε γέννα η μάνα σου ακούμπησε στη βρύση
κι ήκαμε ΄να λεβέντη γιο ωσάν το κυπαρίσσι
 Μήλο έβαλες στον κλήδονα κι είναι και μυρωδάτο
και θα τον πάρεις κι ας γεννεί ο κόσμος άνω κάτω

Οι κοπελιές θα ζημώσουν τα πιτοπούλια με αλεύρι , νερό από το λαήνι του Κλήδονα και μπόλικο αλάτι. Θα φάνε το αλμυροπιτάκι πριν κοιμηθούν και τη νύχτα στο όνειρο τους καθώς θα διψούν ο μελλοντικός γαμπρός θα τους φέρει νερό να ξεδιψάσουν.
Ακολουθεί λύρα και χορός όπως προστάζει το έθιμο!!!














Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Μουσική παρουσίαση

     Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας - Μεγάλης Βρύσης, στα πλαίσια λήξης των μαθημάτων και σε συνέχεια των συνεργασιών με εκπαιδευτικές μονάδες της περιοχής, διοργάνωσε εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ.
     Ττην εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές του σχολείου, αρκετοί γονείς και κηδεμόνες καθώς και μαθητές του γειτονικού 8ου Γυμνασίου Λαμίας- Ροδίτσας.
      Την παραδοσιακή αυτή μουσική παράσταση ( η οποία εξελίχθηκε και σε χορευτική από τους παρευρισκόμενους) , παρουσίασαν οι καθηγητές του μουσικού Σχολείου Λαμίας :
Βαγγέλης Ξυπόλητος - λαούτο
παύλος Μπατσικούρας- βιολί
και οι μαθητές τους:
Μιχάλης Σοφιανός- λαούτο
Κώστας Κοτρώνης- λαούτο
Δήμος Στεργιανίδης- κλαρίνο






                                Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
                          Ο Δ/ντης και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου



Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μίλησαν Αρχαία Ελληνικά μέσα σε... 24 ώρες


Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 13:18
Εκτύπωση PDF

Γεννήθηκαν περίπου 2.500 χρόνια μετά τον Σωκράτη και τον Περικλή, σε μία χώρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την αρχαία Αθήνα. Κι όμως, αυτό, από ότι φαίνεται δεν τους εμποδίζει να μάθουν τα Αρχαία Ελληνικά μέσα σε μόλις μερικές ώρες.

Κι όχι απλώς να τα μάθουν αλλά και να τα απαγγείλουν στη σκηνή, καθώς θα «ανεβάζουν» ένα κλασικό αρχαιοελληνικό δράμα. Βρετανοί μαθητές ηλικία εννέα και δέκα ετών, του δημοτικού σχολείου St Faith’s του Κέιμπριτζ, κλήθηκαν να μάθουν την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και εν συνεχεία να εφαρμόσουν τα όσα έμαθαν πρωταγωνιστώντας σε μια... μίνι παράσταση αρχαίου δράματος. Το εν λόγω πείραμα πραγματοποιήθηκε χθες, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πάτρικ Μπόιντ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο με στόχο να παραδώσει «υπερταχύρυθμα» μαθήματα ελληνικών στους μικρούς μαθητές. Να σημειωθεί πως ο καθηγητής «ανεβάζει» εδώ και χρόνια παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στα... αρχαία ελληνικά, με πρωταγωνιστές φοιτητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Ωστόσο, χθες, για πρώτη φορά επιχείρησε να κάνει κάτι ανάλογο με μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, πίσω στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκοβ πρότεινε η εκμάθηση των ξένων γλωσσών να καταστεί υποχρεωτική και να ξεκινάει από την ηλικία των επτά ετών, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος σπουδών, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το 2014. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των ξένων γλωσσών που προτείνονται για διδασκαλία ξεχωρίζουν και τα Αρχαία Ελληνικά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διημερίδα με θέμα: "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ"

 ΛΑΜΙΕΩΝ"

 





 



     Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012  στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  (ΚΑΣΤΡΟ) ΛΑΜΙΑΣ παρουσιάστηκαν οι νεότεροι μέθοδοι έρευνας σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της περιοχής κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Ακολούθησαν εργαστήρια που πραγματοποίησαν ειδικοί επιστήμονες τα οποία απευθύνονταν σε μαθητές .
     Την κυριακή 10 Ιουνίου 2012 στο  23ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ συναντήθηκαν μαθητές , εκπαιδευτικοί , γονείς , κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αρχαιολόγοι, φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές του ΑΠΘ και αντάλλαξαν γνώσεις , απόψεις και προσδοκίες για τον τόπο μας!
       Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους που αφορούσαν κυρίως την δημιουργία του οικισμού της Μεγάλης Βρύσης ( 1920) και την εξέλιξη του μέχρι και τα χρόνια της κατοχής καθώς και η κα Μαρίνα Παπαγεωργίου, υπεύθυνη ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης μίλησε για τις δράσεις του ΚΠΕ, στα πλαίσια της αειφορίας . 
     Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Κων/νος Βουβαλίδης μίλησε για   την παλαιογεωγραφία του προϊστορικού οικισμού στη θέση Πλατάνια Αγίας Παρασκευής και η κ. Μαρία - Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, προϊσταμένη ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων παρουσίασε την αρχαιολογική έρευνα που έφερε  στο φως τον προϊστορικό οικισμό.
       Αποδείχθηκε πως η συνεργασία και η αλληλεπίδραση μαθητών , εκπαιδευτικών , επιστημόνων και φορέων  μπορεί να κάνει το ταξίδι προς τη γνώση ουσιαστικό και απίστευτα συναρπαστικό!
    

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ημερίδα με θέμα:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
     Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας – Υπάτης και το 23ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας  σας προσκαλούν στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν με θέμα:
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ».
     Θα παρουσιαστούν οι εργασίες των μαθητών του σχολείου και θα εισηγηθούν σχετικά με το θέμα ο Επίκουρος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Κων/νος Βουβαλίδης και η Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κυρία Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου.
     Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 στην πολυαίθουσα του  23ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας και ώρα 10: 30 π.μ.
     Με την ευκαιρία της διεξαγωγής της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι νεότεροι μέθοδοι έρευνας σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της περιοχής κατά τους προϊστορικούς χρόνους.
     Η παρουσίαση - εργαστήρια, τα οποία θα απευθύνονται σε μαθητές αλλά  και ενηλίκους ,θα πραγματοποιηθούν από ειδικούς επιστήμονες στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  (ΚΑΣΤΡΟ) ΛΑΜΙΑΣ το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 . Ώρα έναρξης 10:00 π.μ.